پژوهشگران بررسی كردند

یارانه آرد و گندم در مصرف نان موثر است؟

یارانه آرد و گندم در مصرف نان موثر است؟ پژوهشگران با انجام یک مطالعه روند تغییرات میزان یارانه پرداختی به نان و همین طور میزان مصرف نان در ایران در سالهای 1381 تا 1390 را مورد بررسی قرار دادند و عنوان کردند با وجود روند افزایشی پرداخت یارانه به آرد و گندم، سرانه مصرف نان در کشور کاهش داشته است.



به گزارش نت واش به نقل از ایسنا، هر سال برای تامین امنیت غذایی مردم ایران، مبالغ زیادی برای تامین یارانه مصرفی نان در بودجه دولت اختصاص داده می شود. یارانه نان که به صورتی پرداخت انتقالی از جانب دولت به مصرف کنندگان است، در تعدیل شکاف درآمدی گروه های کم درآمد و پردرآمد، نقش موثری ایفا می کند.

گندم اصلی ترین ماده غذایی خانوارهای ایرانی است و از دیدگاه تولیدکنندگان، مصرف کنندگان و دولت، گندم پر اهمیت ترین محصول کشاورزی در ایران است. بدین سبب بررسی سیاست های حمایتی دولت از تولید گندم و به دنبال آن تولید نان از اهمیت ویژه ای برخوردارست.

در طول سالهای قبل، بالاترین میزان یارانه در کشور، به نان اختصاص پیدا کرده است. افزایش قیمت خرید تضمینی و رشد هزینه های تبعی خرید و تبدیل گندم و آرد و همین طور افزایش جمعیت سال به سال، میزان یارانه مورد نیاز به این محصول را افزایش داده است. باتوجه به توزیع نامناسب یارانه و منافع حاصل از آن در مناطق و گروه های مختلف درآمدی، کیفیت نامرغوب آرد، ضایعات دور ریز نان، کاهش سرانه مصرف نان و نبود مطالعات جامع، پژوهشگران کشور با انجام یک مطالعه روند تغییرات میزان یارانه پرداختی به نان و همین طور میزان مصرف نان در ایران را مورد بررسی قرار دادند.

برای انجام این مطالعه، اطلاعات مورد نیاز از ترازنامه غذایی سالهای ۱۳۸۱ تا ۱۳۹۰ جمهوری اسلامی ایران و میزان یارانه پرداختی به آرد و گندم از مستندات و آمارهای موجود در وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان جمع آوری شد. داده های جمع آوری شده با بهره گیری از نرم افزارها و روش های آماری مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.

یافته های این مطالعه نشان داد که بیشترین میزان مصرف نان مربوط به سالهای ۱۳۸۱ و ۱۳۸۶ است. همین طور بیشترین میزان سرانه مصرف نان و بیشترین انرژی تولیدی حاصل از مصرف نان در سال مربوط به سالهای ۱۳۸۱ و ۱۳۸۳ است و بیشترین سرانه مصرف روزانه نان مربوط به سالهای ۱۳۸۱ و ۱۳۷۸ است. سالهای ۱۳۸۷ و ۱۳۹۰ بیشترین میزان یارانه پرداختی به آرد و گندم را به خود اختصاص داده اند.

بررسی روند سالهای ۱۳۸۱ تا ۱۳۹۰ نشان داد که میزان یارانه پرداختی به نان در ضمن این سال ها، روند افزایشی داشته است و بیشترین میزان یارانه پرداختی به نان مربوط به سال ۱۳۸۷ است. از طرفی میزان مصرف نان در ضمن سالهای مذکور، سیر نزولی به خود گرفته و بیشترین میزان مصرف نان در خانوارهای ایرانی مربوط به سالهای ۱۳۸۱ و ۱۳۸۶ است.

ارزیابی های پژوهشگران این مطالعه حاکی از آنست که با افزایش میزان یارانه پرداختی به نان، میزان مصرف نان در سالهای مذکور کاهش داشته است. همین طور مشخص شد که با افزایش میزان یارانه پرداختی به نان، میزان انرژی تولیدی در بدن نیز کاهش داشته است.

به گفته پژوهشگران این تحقیق؛ شاید یکی از دلیلهای اصلی روند نزولی مصرف نان در ضمن سالهای ۱۳۸۱ تا ۱۳۹۰ را بتوان به افزایش چند مرحله ای قیمت نان در ضمن سالهای مذکور در ایران نسبت داد. بعنوان مثال قیمت هر قرص نان سنگگ در ضمن سالهای ۱۳۸۴، ۱۳۸۸، ۱۳۹۰ و ۱۳۹۲ به ترتیب ۵۰، ۲۰۰، ۵۰۰ و ۸۰۰ تومان بود. همین طور قیمت هر قرص نان بربری از ۷۵ تومان در سال ۱۳۸۴ به ۵۰۰ تومان در سال ۱۳۹۲ رسید. بطوریکه طبق آمارها، نرخ تورم در آن سال ها برای این نوع نان ۶۶۷ درصد گزارش شده است.

همچنین دلیل دیگری که را که می توان به کاهش مصرف نان، با وجود افزایش یارانه پرداختی به آن نسبت داد، این است که بمنظور تثبیت قیمت نان، همه ساله مبالغ بسیاری در قالب یارانه به این محصول پرداخت شده است، اما توجه ناکافی به ایجاد شرایط رقابت پذیری و ایجاد حق انتخاب برای مشتریان و نانوایان نشده است. برخی مشکلات در رابطه با سهمیه بندی آرد و ضعف در آموزش نظری و عملی پخت نان به نانوایان، از عمده ترین مشکلات موجود در ساختار یارانه های تولید نان کشور هستند.

این پژوهشگران می گویند: از محدودیت های مطالعه حاضر عدم توجه به ارزش واقعی پول ملی اختصاص یافته به یارانه گندم و نان و سهم آن در هزینه کلی خانوار در ضمن سالهای مورد مطالعه است که می تواند تفسیر حاصل از نمودار میزان یارانه اختصاص یافته به آرد و گندم و تغییرات رفتار مصرف کننده را گرفتار چالش کند و لازم است در مطالعات بعدی به آن پرداخته شود.

در انجام این تحقیق مینا باباشاهی؛ دانشجوی دکتر سیاست های غذا و تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و سمیرا شکری؛ دانشجوی دکتر بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی تهران، مشارکت داشتند.

یافته های این مطالعه بهار امسال، بصورت مقاله علمی با عنوان «ارتباط میزان یارانه پرداختی به گندم و آرد و سرانه مصرفی نان در خانوارهای ایرانی» در مجله سلامت و بهداشت انتشار یافته است.




1400/04/04
13:59:31
5.0 / 5
298
تگهای خبر: بهداشت , بودجه , تولید , دولت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
نت واش : کارواش اینترنتی

نت واش

کارواش در محل

کارواش netwash.ir - تمام حقوق سایت نت واش محفوظ است