در گفت وگو با نت واش اعلام شد

تورم قوانین و مبهم بودن ستاندن مالیات ها موانع اصلی حوزه فناوری

تورم قوانین و مبهم بودن ستاندن مالیات ها موانع اصلی حوزه فناوری به اعتقاد فعالان عرصه دانش بنیان تا حالا بیش از 12 هزار و 500 قانون در کشور وضع شده که در خیلی از مواقع دست و پای کنشگران اقتصادی و خصوصاً فعالان حوزه دانش بنیان را بسته است و از طرف دیگر این شرکتها بیش از هر حمایتی نیازمند پیشتیبانی از ارتباط میان آنها با صنعت هستند؛ بدین جهت مانع زدایی و پیوند میان دانش بنیان ها و صنعت بعنوان یک خواست ملی باید در دستور کار سیاستگذاران قرار گیرد.


به گزارش نت واش به نقل از ایسنا، رهبر انقلاب اسلامی سال ۱۴۰۰ را سال «تولید؛ پشتیبانی ها، مانع زدایی ها» نامگذاری و تاکید کردند: شعار انقلابی جهش تولید امسال باید با حمایت همه جانبه و رفع موانع، کامل محقق شود.
این شعار پیش از هر حوزه ای تاثیر به سزایی در توسعه شرکت های دانش بنیان و اقتصاد دانش بنیان خواهد شد و بگفته فعالان این عرصه، تحقق این شعار باید در دستور کار سیاستگذاران باشد چونکه مانع زدایی یک درخواست ملی است.
محمدرضا مرادی، مدیر یکی از شتابدهنده های مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: درباب شرکت های دانش بنیان باید سه مقوله "مقررات دست و پاگیر"، "قانون بیمه" و "مالیات" را در نظر داشت. در زمینه مقررات مباحث مختلفی مطرح است ولی در چند سال اخیر طبق قانونی که در مجلس شورای اسلامی تصویب شده، کمیته ای برای مقررات زدایی و تسهیل در کسب و کارها تشکیل شده و این کمیته اقدامات حداقلی را در این حوزه انجام داده است.
وی "وضع قوانین متعدد" را از یکی از با اهمیت ترین چالش های حوزه کسب و کارهای دانش بنیان دانست و اظهار نمود: از انقلاب مشروطیت که به دنبال وضع قوانین در کشور بودیم تا کنون حدود ۱۲ هزار و ۵۰۰ قانون مصوب شده که این قوانین گاهی با بخشنامه ها و بخشنامه های ذیل آنها تورمی از قوانین و مقررات را در کشور به وجود آورده است که باعث شده در خیلی از مواقع دست و پای کنشگران اقتصادی بسته شود.
مرادی با تکیه بر اینکه در حوزه مقررات، بخشنامه ها و بخشنامه هایی که وجود دارند در بعضی موارد فعالان عرصه های دانش بنیان و اقتصادی را به شدت خسته می کنند، افزود: در چند سال قبل یکی از مسؤولان عالی رتبه کشور بیان کرد زمانی که فعالان این عرصه ها برای انجام کارهای اداری به نهادهای ذیربط مراجعه می کنند کپی مدارکی را از آنها می خواهند که هیچ ربطی به درخواستشان ندارد، این در شرایطی است که تهیه کردن کپی این اسناد نیز زمانبر است.
وی افزود: بدین جهت شاهدیم فرد برای دریافت یک مجوز آنقدر درگیر کاغذبازی می شود که انگیزه و توان وی برای ادامه کار عملیاتی و اجرائی از بین می رود.
مرادی ضمن اشاره به چالش های موجود در حوزه بیمه، تصریح کرد: قانون بیمه در ایران بسیار مشکل ساز است، به گونه‎ ای که هر قراردادی که منعقد می شود، ۱۶.۷ درصد آن باید بیمه پرداخت گردد که سود شرکتها را از بین می برد.
وی با انتقاد نسبت به مبهم بودن قوانین مربوط به بیمه، اضافه کرد: مالیات در ایران به صورت چندگانه دریافت می شود، بگونه ای که مالیات بر درآمد، مالیات بر ارزش افزوده و مالیات املاک و مالیات علی الحساب و غیره داریم و این در شرایطی است که دانش بنیانی همه شرکتها احراز نشده است.
مرادی یکی از دلیلهای فرار مالیاتی در ایران را "مبهم بودن قوانین" مربوط به آن دانست و تصریح کرد: این ابهام بگونه ای است که حتی اگر از یک کارشناس مالیاتی که ۱۰ تا ۱۵ سال سابقه دارد، درخواست شود که قانون مالیات را تبیین کند، قادر به توضیح آن نیست؛ چونکه قوانین در این عرصه یکپارچه نیست و به صورت جزیره ای عمل می شود.
این فعال حوزه فناوری افزود: بدین جهت وقتی افراد بخواهند کنش اقتصادی انجام دهند، به غیر از بحث های نوسانات ارزی و تحریم از نظر اداری و ساختار مدیریتی کشور، درباره اینکه چگونه باید رفتار کنند، سرگردان هستند و این در شرایطی است که همه نظریه پرداز ها معتقد هستند که جایی که ابهام در سیاستگذاری وجود داشته باشد، امکان توسعه نیز وجود ندارد و در وضعیت ثبات و وضوح سیاستگذاری است که به فرد اجازه برنامه ریزی بلندمدت داده می شود.
وی اظهار نمود: اگر شرایط بگونه ای باشد که نتوان برنامه ریزی بلندمدت انجام داد، باید تصمیمات کوتاه مدت صورت گیرد و تصمیمات کوتاه مدت تنها در دلالی صورت می گیرد و به صورت سیستماتیک وضعیت مدیریت کشور، مروج و مقوم بحث دلالی است؛ چونکه در کوتاه مدت می توان دلالی کرد و نمی توان تولید کرد و یا کارخانه تاسیس کرد و یا خلاقیت ایجاد کرد.
مدیر این شتابدهنده اشاره کرد: اگر بخواهیم این شعار عملیاتی شود باید انقلابی در سیاستگذاری کشور رخ دهد و امیدواریم این دولت و دولت آینده این شعار را عملیاتی کنند. این مساله یک خواست ملی است و باید مانع زدایی و تسهیل صورت گیرد و ثبات و وضوح در قوانین ایجاد شود.
حمایت در کنار عدالت
مرادی ضمن اشاره به حمایت های تاکید شده در قانون پشتیبانی از شرکت های دانش بنیان، با تکیه بر اینکه گاهی حمایت های ارائه شده مؤثر بوده است، اظهار داشت: ولی در کنار آن گاهی رانت هایی را نیز به وجود آورده است. بدین جهت نیاز است که این حمایت ها استاندارد شود و بجای آن که دست سیاستگذاری و مدیریتی کشور باشد، بهتر است در اختیار اکوسیستم نوآوری کشور قرار گیرد. همانند ارتقای اساتید، شرکت های دانش بنیان نیز باید در وضعیت روشنی ارتقا یابند و حمایت هایی که دریافت می کنند نیز در وضعیت شفافی باشد.
وی اظهار نمود: هم اکنون حمایت های مالی و اداری و حمایت‎های از این دست برای شرکت های دانش بنیان وجود دارد، ولی متاسفانه توزیع عادلانه ای وجود ندارد؛ به این معنا که برخی افراد به وفور از این حمایت ها بهره مند شدند و برخی دیگر نتوانستند از این حمایت ها بهره مند شوند.
مرادی با تکیه بر اینکه در این حوزه باید "حمایت" در کنار "عدالت" باشد، توضیح داد: هم این حمایت ها باید باشد و هم عادلانه در اکوسیستم نوآوری تزریق شود.
تکرار مکرر ارتباط صنعت و دانش
این فعال حوزه دانش بنیان ضمن اشاره به راهکارهای نوین برای توسعه محصولات دانش بنیان شرکت های فناور، خاطرنشان کرد: یکی از راهکارهای جدید که باید در این حوزه دنبال شود، پیوند میان اقتصاد و شرکت های دانش بنیان است. هم اکنون این شرکتها محصولاتی را تولید می کنند، ولی مشکلی که دارند در بیشتر مواقع نمونه آزمایشگاهی و یا نمونه اولیه که تولید کردند، قابلیت عرضه به بازار را ندارد؛ چونکه باید یکسری خاصیت های بسته بندی و جلوه های تولیدی و سایر موارد به آن اضافه شود و زمانی این امر محقق می شود که تولیدات وارد صنعتی سازی شده باشد.
وی افزود: بدین جهت باید پیوند میان اکوسیستم نوآوری و صنعت با در نظر گرفتن راهکارهایی، ایجاد شود. در این راستا در دانشگاه شهید بهشتی طرحی با عنوان "نوبا" انجام شد و در آن کلیه مراکز نوآوری دعوت شدند تا وارد حوزه های نوآوری، خلاقیت و شرکت های دانش بنیان شوند تا این مراکز رشد کنند. این مراکز رشد خواهند کرد ولی برای ادامه نیاز به ارتباط با صنایع دارند و این بخش باید جدی گرفته شود؛ به این معنا که یک رابطه سیستماتیکی میان شرکت های دانش بنیان و صنایع تعریف شود که شرکت های دانش بنیان بعنوان پشتیبان صنعت، نوآوری، خلاقیت و تکنولوژی روز دنیا را به صنعت تزریق کنند و صنعت در جاهایی که سرمایه و امکانات و شبکه توزیع و بازار دارند می توانند، موتور محرک اقتصاد دانش بنیان شوند.
تلاش برای به روز رسانی بخشنامه های قانون پشتیبانی از شرکت های دانش بنیان
مرادی ضمن اشاره به ضرورت به روز رسانی بخشنامه های مربوط به قانون پشتیبانی از شرکت های دانش بنیان، تصریح کرد: بخشنامه ها و بخشنامه های این قانون باید به روز شوند. شرکتی به ما مراجعه نمود که بتن نانویی با کلیه خاصیت های مورد نظر ساخته بود، ولی دانش بنیانی آن احراز نشده بود و به نظر می رسد احراز دانش بنیانی شرکتها مقداری سلیقه ای شده است و خارج از استانداردها با شرکتها برخورد می شود.
وی اضافه کرد: البته در مرکز ارزیابی شرکتها و مؤسسات دانش بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در زمینه به روز رسانی بخشنامه های این قانون اقدام نمودند و امیدواریم از سال ۱۴۰۰ به بعد شرکتها در وضعیت عادلانه تر و شفاف تر یا دانش بنیانی آنها احراز شود و یا اگر دانش بنیانیشان احراز نشد، آن شرکتها دلایلش را بدانند و تصور اینکه سلیقه ای با آنها برخورد شده، ایجاد نشود.
مرادی ابراز امیدواری کرد که در سال ۱۴۰۰ این موضوعات عملیاتی شود، چون یک خواست ملی است که از اشتغال، تولید و توان داخلی حمایت شود.



1400/01/06
13:18:57
5.0 / 5
1238
تگهای خبر: بازار , بیمه , تكنولوژی , تولید
این پست نت واش را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب نت واش
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۵
نت واش : کارواش اینترنتی

نت واش

کارواش در محل

کارواش netwash.ir - تمام حقوق سایت نت واش محفوظ است