معدن در آستانه تولید ۴۲۵ هزار فرصت شغلی

معدن در آستانه تولید ۴۲۵ هزار فرصت شغلی نت واش: حدود ۹ ماه است كه كه زمزمه احیای معادن متروكه كوچك و متوسط به گوش می رسد و قرار شده بخش خصوصی معدن با قبول مسئولیت این طرح، به ۵۰۰ واحد معدنی كوچك و متوسط جان ببخشد كه این اقدام حدودا ۴۲۵ هزار فرصت شعلی مستقیم و غیر مستقیم را تولید خواهد نمود.


به گزارش نت واش به نقل از ایسنا، احیای ۵۰۰ معدن متروكه كوچك و متوسط موضوعی بود كه از ابتدای امسال عنوان شد و بخش خصوصی آن را امكان سنجی كرد و مسئولیت آن را با همراهی بخش های دیگر بر عهده گرفت. به طوی كه محمدرضا بهرامن، رئیس خانه معدن ایران خرداد ماه امسال در این باره گفته بود بعضی از اعضای خانه معدن ایران كه متشكل از چند شركت بخش خصوصی هستند، طرحی را آماده كرده اند كه بر مبنای آن ۵۰۰ معدن غیرفعال یا متروكه در نقاط مختلف كشور انتخاب شده و با فعالسازی هر كدام از این معادن با سرمایه گذاری بخش خصوصی زمینه اشتغال ۵۰ نفر و در مجموع ۲۵ هزار نفر تولید خواهد شد.
ابعاد این تصمیم، چنان بزرگ و مهم بود كه مهدی كرباسیان - رئیس هیات عامل سامان توسعه و نوسازی معدن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) -انتهای تابستان امسال دستور تشكیل كارگروه تخصصی احیای معادن متروكه متشكل از نمایندگان ایمیدرو، معاونت معدنی وزارتخانه، خانه معدن ایران، شركت تهیه و تولید و صندوق بیمه معدن و سایر نهادها و تشكلهای مرتبط را داد و تشكیل بانك جامع معادن متروكه، تهیه بخش نامه معرفی معادن متروكه توسط استان ها پیش شرط این طرح دانست.
با این حساب قرار شد تا خانه معدن ایران بعنوان بزرگترین تشكل معدنی طی پروتكلی با ایمیدرو و میدكو استارت احیای ۵۰۰ معدن متروكه را بزند.
پیش بینی ها از این طرح و برنامه ریزی كه هیات مدیره و پیمانكاران عضو خانه معدن ایران گویای این است كه مدت زمان تخمینی برای احیای ۵۰۰ معدن متروكه كه به صورت مرحله ای انجام می شود، سه سال است.
اما به غیر از زمان تعیین شده برای این طرح اگر به صورت متوسط پنج میلیارد تومان برای احیای هر معدن قدیمی نیاز باشد، اجرای كل طرح احیای ۵۰۰ معدن متروكه ۲۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار لازم دارد كه البته پیش بینی شده است كه این برنامه ارزش تولید و صادرات سالیانه بخش معدن را به دو تا سه برابر این میزان سرمایه گذاری خواهد رساند.
برآوردها از مشاغل مبین این است كه هر شغل معدنی ۱۷ شغل در صنایع پایین دستی هم بوجود می آورد كه می توان گفت مجموع اشتغالزایی غیرمستقیم در این طرح به ۴۲۵ هزار نفر خواهد رسید، همانطور كه بر مبنای آمار جدید وزارت صنعت از اشتغالزایی بخش معدن، در هفت ماهه منتهی به مهرماه سال جاری بخش معدن با تولید ۳۳۲۱ نفر شغل در كشور توانسته نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد بیش از ۱۵۸ درصدی را تجربه كند.
در حالی كه بخش معدن در مدت مشابه سال قبل در تولید اشتغال سهمی برابر با ۱۲۸۶ نفر داشته است.
از طرف دیگر از آنجاكه سرمایه گذاری در معادن دیربازده است و به صورت متوسط هر معدن فقط برای رسیده به مر حله بهره برداری دو تا پنج سال زمان نیاز دارد خانه معدن ایران بر این باور است با احیای مرحله به مرحله این معادن متروكه هر یك از معادن می تواند بازگشت سرمایه خوبی داشته باشد و اگر فقط ۱۰ درصد معادن متروكه احیا شده و به بهره برداری برسند، امیدواری به نتیجه این برنامه قوت خواهد گرفت.
معادن مورد هدف طرح احیا
مجموعه ای از مواد معدنی فلزی، غیر فلزی، سنگ های ساختمانی و عناصر نادر خاكی را در برمی گیرد كه به صورت كاملا علمی و مطابق با آخرین استانداردهای زیست محیطی مقرر است مورد بهره برداری قرار بگیرند.
محمدرضا بهرامن، رئیس خانه معدن در باره این كه احیای این معادن فرصت مناسبی برای بهره گیری از نیروی جوان بوده، در این خصوص معتقد می باشد با اجرایی شدن این طرح هم بخش خصوصی می تواند برای معادن بزرگتر اقدام به تربیت نیروهای مجرب كند و هم اینكه با عنایت به مدرنیزاسیون آنان شاهد آن خواهیم بود كه معادن كوچك و متوسط كشور به پایلوتی برای جلب سرمایه گذاری های بیشتر به منظور انجام عملیات پیشرفته اكتشاف و توسعه این معادن تبدیل می گردد.
همچنین مهدی كرباسیان -رئیس هیات عامل ایمیدرو- با اشاره به اهمیت احیای معادن كو چك گفته است بخش معدن طی چند سال قبل مغفول واقع شده و در این راستا باید سرمایه صندوق بیمه افزایش یابد، چراكه از این طریق معادن مختلف بدون بروكراسی از تسهیلات لازم برخوردار می شوند. ضمن اینكه تجمیع معادن كوچك باید در دستور قرار بگیرد و مراكز فرآوری با هزینه حداقل طراحی و در جمع تعداد زیادی معدن راه اندازی شود.
با توجه به اینكه یكی از برنامه های دولت دوازدهم افزایش سهم بخش معدن در تولید ناخالص داخلی است، ارتقای سهم و نقش فعالیت های معدنی در تولید ناخالص داخلی در راس برنامه های وزارت صنعت قرار گرفته است.
توسعه مطالعات ژئوفیزیك هوایی و اكتشافات معدنی، اصلاح ساختار اكتشاف و استخراج معادن، شفاف سازی و تكمیل زنجیره اطلاعات مورد نیاز فعالیت های معدنی مانند نقشه های زمین شناسی، پهنه های اكتشافی، ضوابط تعیین و دریافت حقوق دولتی، ضوابط و روش های واگذاری پهنه ها و معادن و تقویت ایمنی در بخش معدن برنامه هایی است كه در جهت توسعه معادن و افزایش اشتغالزایی این بخش در نظر گرفته شده است.
با مروری بر كارنامه اشتغال بخش معدن متوجه می شویم طبق آمار وزارت صمت بیشترین سهم اشتغالزایی در معادن كشور را استان های كرمان، یزد، فارس، خراسان جنوبی و خراسان رضوی داشته اند.
كرمان بعنوان بهشت معادن ایران با تولید ۳۳۲ نفر شغل در هفت ماهه منتهی به مهر ماه سال جاری توانسته كانون اشتغال اعباشد و رتبه اول اشتغالزایی در بخش معادن در بین سایر استان ها را از آن خود كند و از این طریق نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۱۱۷ درصدی داشته باشد. همینطور در آمارها آمده معادن یزد با تولید ۲۳۷ نفر شغل، معادن فارس با تولید ۲۲۲ نفر، معادن خراسان جنوبی ۲۰۱ شغل و خراسان رضوی با ۲۰۰ نفر شغل توانسته اند جزو نخستین استان های معدن خیز در اشتغال سهم بالایی داشته باشند.
حال اگر معادن غیرفعال این استان ها و استان های دیگر به چرخه تولید بازگردند، این سهم چند برابر خواهد شد.
می توان گفت روند اشتغالزایی در بخش معدن صعودی است و با ورود سرمایه های جدید در چرخه متوقف شده معادن متروكه، علاوه بر بكارگرفتن نیروی انسانی بسیار چرخه زنجیره ارزش افزوده مواد معدنی به تكامل بیشتری خواهد رسید و مواد معدنی ایران در بازار جهانی حرف بیشتری برای گفتن خواهد داشت، چراكه ذخایر رها شده به مجموع ذخایر معدنی اكنون كشور افزوده خواهد شد.
متولی گری اجرای طرح احیای ۵۰۰ معدن متروكه در حالی برعهده ایمیدرو و خانه معدن ایران گذاشته شده كه معدنكاران بخش خصوصی اجرای این طرح را سبب جذب سرمایه گذاری های كوچك مقیاس برای بخش خصوصی می دانند.
به طرح احیای معادن ۵۰۰ متروكه عملا تاثیر گذاری عمیقی در شاخص های مختلف اقتصادی از جمله، در آمده كشور، اشتغال، تربیت نیروی متخصص و آبادانی مناطق كمتر توسعه یافته خواهد داشت و می توان امید داشت از آنجایی كه اجرای آن بر عهده بخش خصوصی قرار گرفته است، تزریق سرمایه و روند كار سرعت مناسبی داشته باشد، البته این به معنای بی نیزی چنین طرحی از حمایت های دولتی نیست و اتفاقادولت باید پیش از قبل بستر های تزریق مالی، حمایت های تولیدی و دسترسی ساده به بازار های داخلی و خارجی را برای فعالان معدنی حاضر در این طرح فراهم كند.
با این حال هم اكنون این طرح از ابتدای امسال هنوز آنچنان كه انتظار می رفت عملیاتی نشده و باید دید كه این طرح پر امید معدنی در نهایت از كجا رسما آغاز خواهد شد.



1396/10/22
01:41:00
5.0 / 5
4888
تگهای خبر: بازار , بیمه , دولت
این پست نت واش را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب نت واش
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۲
نت واش : کارواش اینترنتی

نت واش

کارواش در محل

کارواش netwash.ir - تمام حقوق سایت نت واش محفوظ است