گزارش نت واش به نقل از مهر؛

ردپای بحران زیست محیطی جدید در اراك، فرونشست خاك بیخ گوش مركزاستان

ردپای بحران زیست محیطی جدید در اراك، فرونشست خاك بیخ گوش مركزاستان نت واش: شهر اراك كه طی دهه اخیر بحران آلودگی هوای آن مورد توجه قرار گرفته، امروز رد پای بحران خاك و شكاف زمین را بر تن خود می بیند و خطر فرونشست، بیخ گوش بزرگترین و پرجمعیت ترین شهر استان است.



خبرگزاری مهر - گروه استان ها: طی یك دهه گذشته خصوصاً در سال های اخیر، كاهش بارش و خشكسالی های متوالی خسارات بسیاری را به محیط زیست وارد ساخته و این مسئله در كنار عوامل دیگر مشكلات زیست محیطی مختلفی را در كشور همچون استان مركزی رقم زده است.
با وقوع خشكسالی های متوالی و كاهش شدید باران سالیانه، منابع آب زیرزمینی در بخش های مختلف استان مركزی گرفتار افت شدید شد و این مناطق تبدیل به دشت های ممنوعه و بحرانی شدند و این رخداد در نقاطی همچون دشت اراك تبعات زیست محیطی دیگر را باز به بار آورده است.
طی یك سال اخیر مكررا در ارتباط با مسئله بحران فرونشست زمین خصوصاً در مناطقی از شهرستان اراك، توسط مدیریت بحران استان و متولیان امور منابع آبی آگهی داده شده و در بعضی نقاط این شهرستان خصوصاً در نزدیكی شهر اراك بعنوان پرجمعیت ترین محدوده شهری استان مركزی، شاهد بروز مظاهر فرونشست زمین هستیم كه نگرانی هایی را به دنبال داشته است.
فرونشست زمین یكی از مهمترین بحران های ناشی از خشكسالی و افت شدید منابع آب زیرزمینی است كه این رخداد زیست محیطی بتازگی به صورت شكاف هایی در زمین در نقاط اطراف شهر اراك همچون منطقه هزاوه مشاهده شده و در حقیقت زنگ خطر بروز این بحران را برای اراك به صدا درآورده است.
در این میان همین طور وجود چاه های غیرمجاز و برداشت بی رویه از منابع آبی برای مصارف كشاورزی، عامل دیگری است كه در كنار كاهش بارش و خشكسالی، بستر را برای تشدید افت منابع آب زیرزمینی فراهم نموده و عامل دیگری برای گسترش بروز بحران فرونشست زمین است.
برخی از استان های كشور بعنوان مناطق مستعد فرونشست زمین شناسایی شده اند و مطالعاتی باز در ارتباط با وضعیت این مناطق صورت گرفته كه استان مركزی در لیست استان های مذكور نیست اما به سبب بروز این پدیده در نقاطی از استان ازجمله شهرستان اراك كه یك محدوده جمعیتی بزرگ است، نیازمند چاره اندیشی و برنامه ریزی اصولی برای پیشگیری از گسترش بحران ذكرشده است.

ضرورت كنترل حجم برداشت از سفره های آب زیرزمینی دشت اراك
در این زمینه مدیركل بحران استانداری مركزی در گفتگو با مهر گفت: آنچه كه در شهرستان اراك بحران فرونشست زمین و ایجاد شكاف در بعضی مناطق را به وجود آورده كاهش سطح آب سفره های زیرزمینی این دشت است.
حمید غیاثی اضافه كرد: این مسئله بر اثر برداشت های بی رویه از منابع آب زیرزمینی رخ داده و خشكسالی و كاهش بارش باز سبب افت بیشتر منابع آب زیرزمینی در سال های اخیر شده است.
لازم است عوامل قابل كنترل تحت مدیریت قرار گیرند كه همچون باید به نظارت اصولی بر برداشت آب از منابع آبی، كنترل مصرف چاه های آب كشاورزی و برخورد جدی با چاه های آب غیرمجاز اشاره كردمدیركل بحران استانداری مركزی بیان كرد: در ارتباط با عوامل طبیعی همچون بارش كنترل ممكن نیست، اما لازم است عوامل قابل كنترل در این رابطه تحت مدیریت قرار گیرند كه همچون باید به لزوم نظارت اصولی بر برداشت آب از منابع آب زیرزمینی، كنترل مصرف چاه های آب كشاورزی و برخورد جدی با چاه های آب غیرمجاز اشاره نمود.
وی خاطر نشان ساخت: مسئله كنترل برداشت از منابع آبی در این راستا بسیار اهمیت دارد، بدین سبب لازم است كه سوژه نصب كنتورهای هوشمند روی چاه های آب كشاورزی توسط سازمان های مسئول و مرتبط بطور جدی پیگیری شود؛ در این زمینه گسترش سیستم آبیاری باز بسیار اثرگذار می باشد.
مدیركل بحران استانداری مركزی عنوان كرد: این اقدامات پیشگیرانه و علاج پیش از واقعه بایستی در دستور كار قرار گیرند، چنانچه توجهی در این رابطه وجود نداشته باشد، فرونشست زمین در شهرستان اراك و همین طور دیگر نقاط در استان بیشتر از پیش و با تبعات بیشتر و بدتر بروز خواهدنمود.

شرق و شمال غرب دشت اراك مستعد بروز فرونشست زمین
در این رابطه همین طور معاون حفاظت و بهره برداری از منابع آبی شركت آب منطقه ای مركزی باز به خبرنگار مهر اظهار داشت: الان در قسمتی از نقاط شهرستان اراك، شاهد بروز شكاف هایی در زمین ها و اراضی هستیم كه زنگ خطری شمرده می شود و باید مورد توجه قرار گیرد، چونكه عمق این نشست در بعضی مناطق دشت اراك به بیشتر از پنج متر باز رسیده است.
محمود قدبیگی اضافه كرد: هم اكنون بعضی از نقاط شرق و شمال غرب شهرستان اراك با مشكل نشست زمین مواجهند كه این مسئله تبعاتی را باز همچون كج شدن تاسیسات روی زمین، ایجاد خطر برای خطوط انتقال و غیره به دنبال داشته و طبیعتا گسترش این این مشكل خسارت های زیست محیطی و... عدیده ای را ایجاد خواهدنمود.
در چند سال اخیر سالیانه سفره های آب زیرزمینی دشت اراك با ۶۰ سانتی متر كاهش عمق روبرو بوده اند و بطور میانگین هر سال كسری یك میلیارد مترمكعبی منابع آبی در این محدوده وجود داردمعاون حفاظت و بهره برداری از منابع آبی شركت آب منطقه ای مركزی بیان كرد: بخش مهمی از این بحران به جهت كاهش شدید بارش خصوصاً طی یك دهه اخیر رخ داده است. در چند سال اخیر سالیانه سفره های آب زیرزمینی دشت اراك با ۶۰ سانتی متر كاهش عمق روبرو بوده اند و بطور میانگین هر سال كسری یك میلیارد مترمكعبی منابع آبی در این محدوده وجود دارد.
قدبیگی خاطرنشان ساخت: با عنایت به وضعیتی كه منابع آب زیرزمینی دشت اراك دارند و با بروز نگران كننده فرونشست زمین در این منطقه روبرو می باشیم، عدم انجام اقدام اصولی برای كنترل برداشت از منابع آبی و افت بیشتر سفره های آب زیرزمینی، وضعیت فرونشست زمین را در این منطقه به شرایط بدتری خواهد رساند.
معاون حفاظت و بهره برداری از منابع آبی شركت آب منطقه ای مركزی عنوان كرد: در این زمینه لازم است كه وضعیت برداشت های مجاز از منابع آب كنترل شود و همین طور با جدیت از گسترش چاه های غیرمجاز جلوگیری نماییم كه این مهم خصوصاً در چند سال اخیر مدنظر قرار گرفته است.
با توجه به اینكه بحران فرونشست زمین معلول عوامل طبیعی و انسانی است، می طلبد كه در زمینه كنترل عوامل انسانی این مهم تصمیمات اصولی اتخاذ و اقدام جدی انجام پذیرد، چونكه اساسا تشدید این بحران در محدوده دشت اراك كه میزبان پرجمعیت ترین شهر استان مركزی و مركز استان است، تبعات بسیار به دنبال خواهد داشت.

1397/11/27
14:49:25
5.0 / 5
4801
تگهای خبر: آب , آلودگی , بحران , خشكسالی
این پست نت واش را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب نت واش
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۵
نت واش : کارواش اینترنتی

نت واش

کارواش در محل

کارواش netwash.ir - تمام حقوق سایت نت واش محفوظ است