رئیس سازمان هواشناسی هشدار داد:

كشور برای تغییر اقلیم آماده باشد، باروری ابرها راه حل خشكسالی نیست

كشور برای تغییر اقلیم آماده باشد، باروری ابرها راه حل خشكسالی نیست نت واش: رئیس سازمان هواشناسی با بیان این كه امسال خشكسالی شدیدی پیش رو داریم اظهار داشت: شعار امسال سازمان جهانی هواشناسی هم آمادگی برای پدیده های جوی و هوشیاری در مقابل اقلیم است.



به گزارش نت واش به نقل از مهر رئیس سازمان هواشناسی در نشست خبری آخر سال ۱۳۹۶ این سازمان اعلام نمود: سازمان هواشناسی كشور مطابق روال هر ساله در روزهای تعطیلات بخصوص تعطیلاتی مانند نوروز پیش بینی هایی را تهیه می كند و اطلاع رسانی انجام می دهد و علاوه بر آن یك بروشوری را تهیه كردیم كه به شكلی اطلاع رسانی و آموزش برای هم وطنان است كه در رویارویی با هواهای مخرب چه واكنشی نشان دهند.
پرهیزكار اضافه كرد: در سال های گذشته خیلی از تلفات مالی و جانی كه رخ داده ناشی از عدم آشنایی با پدیده های مخرب بوده و این كه چه نوع واكنشی نشان دهند. سازمان هواشناسی امسال هم مانند سال گذشته بروشوری تهیه كرده كه به صورت مختصر و مفید اطلاعاتی در این راستا به شهروندان می دهد تا در رویارویی با بارش های سیل آسا، گرد و غبار، هوای مه آلود، گرم باد و موارد این چنینی چه واكنشی نشان دهند.
وی تصریح كرد: در سال زراعی جاری یعنی از مهر ۱۳۹۶ تا آخر شهریور ۱۳۹۷ از ابتدا اطلاعیه و اخطاریه های لازم و پیش بینی های فصلی عرضه شده بود كه سال زراعی جاری كم بارش خواهد بود. این كم بارشی در اطلاعیه های بعدی به خشكسالی بدل شد. متاسفانه پیش بینی ها به وقوع پیوست و امروز شاهد یك كم بارشی ۴۴ درصدی در سطح كشور هستیم و لازم است برای این كه بتوانیم تابستان آینده را بدون مشكل سپری نماییم از الان برنامه ریزی های لازم را انجام دهیم و در مدیریت مصرف آب در سطح كشور همگی به میدان بیاییم.
رئیس سازمان هواشناسی ادامه داد: طی سی سال قبل یك سال یعنی سال زراعی ۸۶-۸۷ یك خشكسالی شدید داشتیم با كم بارشی حدود ۴۱ درصد و امسال هم اكنون ۴۴ درصد كم بارشی داریم كه با عنایت به پیش بینی ها ممكن است در انتها سال زراعی جاری ركورد سال ۸۶ شكسته شود یعنی یك سال بسیار خشك را پیش رو داریم.
پرهیزكار تصریح كرد: در ۱۱ سال قبل هیچ سال پربارشی در تاریخ هواشناسی كشور نداشتیم یعنی یا بارش ها در حد نرمال بوده و یا زیر نرمال و امسال دومین خشكسالی شدید را پیش رو داریم.
وی خاطرنشان كرد: پدیده كم بارشی و خشكسالی یكی از پدیده هایی است كه دانشمندان و محققان هواشناسی تكرارش را با پدیده گرمایش جهانی مرتبط می دانند. دمای كره زمین نسبت به دوره پیش از صنعتی حدود یك در جه سلسیوس افزایش پیدا كرده است و این افزایش دما را ناشی از افزایش غلظت گازهای گلخانه ای بخصوص دی اكسید كربن می دانند.
پرهیزكار اضافه كرد: با افزایش دمای كره زمین، فراوانی رخداد پدیده های هواشناختی با انرژی بالا افزوده می شود یعنی یا خشكسالی ها شدیدتر می گردد و یا بارش های سیل آسا را شاهد خواهیم بود و هر دوی این پدیده ها را در ایران شاهد می باشیم و این یعنی شاهد تغییر اقلیم در ایران هستیم.
وی تصریح كرد: طی ۵۰ سال قبل دمای كشور حدود ۲ درجه سلسیوس افزایش پیدا كرده است. از طرفی بارش های كشور در ۵۰ سال قبل حدود ۵۰ میلیمتر كاهش پیدا كرده است. همینطور افزایش دما، به دنبال خود افزایش تبخیر و تعرق را بوجود آورده است و آب های قابل استحصال كاسته می شود. یعنی باید تمام برنامه های توسعه ای در سطح كشور را با عنایت به تغییر اقلیم بازنگری نماییم. اگر برنامه ریزی ما بر مبنای بارش ۲۸۰ تا ۲۹۰ میلیمتر در سال های دور بوده امروز حداكثر باید روی ۲۳۰ میلیمتر برنامه ریزی نماییم.
رئیس سازمان هواشناسی ادامه داد: باید صنایع آبی را به جایی ببریم كه آب باشد. باید كشاورزی را مدیریت نماییم كه با كمترین مصرف آب محصول تولید نماید. مصرف خانگی و آب شرب را باید تنظیم نماییم تا با كمترین میزان مصرف این كم بارشی كه رخ داده و به این زودی هم جبران پذیر نیست را از سر بگذرانیم.
پرهیزكار تصریح كرد: علاوه بر این باید در بحث توسعه به توان اقلیمی توجه نماییم. تعریفی برای توسعه پایدار هست كه اگر در یك جمله بگوییم یعنی هر توسعه اقتصادی و اجتماعی باید در حدی و به گونه ای شكل بگیرد كه محیط زیست را دچار اختلال نكند و توسعه سبب نابودی محیط زیست و منابع نشود.
وی ادامه داد: از دید هواشناسی باید توسعه ای داشته باشیم كه در حد توان خرد اقلیم باشد. توسعه بیش از آن اتفاقاتی رخ می دهد كه نمونه هایش را در كشور می توان دید مثل دریاچه ارومیه، زاینده رود و دیگر نقاطی كه خشك شدند. آب، هوا، خاك و زیست بوم چهار مولفه ای هستند كه محدودیت های توان اقلیمی را تعیین می كنند.
رئیس سازمان هواشناسی اظهار داشت: یكی از محدودیت های تهران منابع آبی بوده است. برای تهران از كرج آب آوردیم، از لتیان آب آوردیم و حالا از طالقان آب می آوریم اما مشكل تهران حل نشده و این یعنی توسعه ما ناپایدار است. آن چهار مولفه ما مشكل دارد. الان مشكل آلودگی هوا داریم و تلفات ناشی از آلودگی هوا داریم. در مساله خاك بحث زلزله و گسل ها امروز مطرح است و روی گسل ها شهرسازی كرده ایم. زیست بوم را هم به هم زده ایم و شاهد این هستیم كه شیر ایرانی و ببر مازندرانی از بین رفته و یوز ایرانی هم در معرض خطر جدی است. در توسعه باید این موارد را در نظر داشته باشیم.
پرهیزكار تاكید كرد: سازمان هواشناسی یك گزارش در حوزه تغییر اقلیم عرضه كرد و مقامات كشور در جریان اتفاقی كه رخ داده هستند و خوشبختانه حساسیتی بین مقامات بوجود آمده كه به مبحث اقلیم می پردازند.
وی اضافه كرد: یكی از بحث هایی كه به آن توجه نمی گردد انتقال آب بین حوضه ای مثلاً از دریای خزر به كویر مركزی یا دریای عمان به كویر هستیم. نخستین پیامدی كه این بی توجهی دارد آن است كه می گویند چون در كویر آب نداریم آب دریا را منتقل نماییم. اما شاید یكی از مولفه ها را هم این طور بتوانیم برطرف نماییم ولی سه مولفه دیگر باقی می ماند و مشكلی كه الان در تهران داریم طی سال های بعد در كویر مركزی با همان مواجه خواهیم بود. با بردن آب به كویر مردم را به سمت كویر جلب می نماییم در حالیكه جایی كه آب باشد آبادانی صورت می گیرد نه اینكه هرجا آب نیست آب ببریم تا آبادانای تولید نماییم. اساساً این پروژه ها و این نوع توسعه ها مشكل تولید خواهند كرد.
رئیس سازمان هواشناسی اعلام نمود: سازمان هواشناسی جهانی هر ساله یك شعار را برای روز سوم فروردین مطابق ۲۳ مارچ كه روز هواشناسی است اعلام می كند و امسال این شعار «آمادگی برای پدیده های جوی و هوشیاری در مقابل اقلیم» است. لب كلام این شعار این است كه تلاش نكنیم با تغییر اقلیم درگیر شویم. انرژی های جوی آن قدر عظیم است كه نمی توان با آن در افتاد. به جای درگیر شدن با اقلیم باید سازگاری با آن را در پیش بگیریم و همینطور هوشیاری نسبت به پدیده های جوی داشته باشیم.
پرهیزكار تاكید كرد: باید به طرقی صدمه پذیری در مقابل تغییر اقلیم را كاهش دهیم. تغییر اقلیم در كشور ما سبب شده خیلی از روستاهای ما خالی از سكنه شوند. به دنبال آن مهاجرت شكل می گیرد و دو مشكل تولید می گردد. یكی اینكه روستا خالی شده و امنیت اجتماعی آنجا كم می گردد و دوم اینكه حاشیه نشینی در شهر تولید می گردد و امنیت اجتماعی شهر هم كاسته می شود. از جانب دیگر شهرها بزرگ می گردد و جزیره گرمایی در شهر تولید می گردد.
وی خاطرنشان كرد: سفارش سازمان جهانی هواشناسی این است كه باید كاری نماییم این مهاجرت شكل نگیرد، حاشیه نشینی رخ ندهد و جزیره گرمایی تولید نشود.
رئیس سازمان هواشناسی تاكید كرد: سازمان هواشناسی طی سال های گذشته از طریق های مختلف تلاش كرده مخاطبانش را به هنگام اطلاع رسانی كند. الان هم پرتال را داریم، هم كانال و ربات تلگرامی داریم، و هم رسانه ها را داریم. خوشبختانه در این سال ها تلفات انسانی به حداقل ممكن كاهش پیدا كرده باآنكه یك نفر هم بسیار زیاد است اما شاهدیم كه سیل های عظیم رخ می دهد و تلفات در حد انگشتان یك دست گزارش می گردد.
پرهیزكار اظهار داشت: آمار ثبت شده بازدید از پرتال ما هم نشان داده است رویكرد مخاطبان ما به هواشناسی طی سال های گذشته بیشتر شده و از سال ۹۵ نسبت به ۹۲ بیشتر از ۹ برابر شده و به بیش از ۱۰۰ میلیون بازدید در سال رسیده است.
وی افزود: برنامه ما در سال ۹۷ این است كه خدمات را در حد روستا توسعه دهیم. الان دو لایه خدماتی داریم یكی سطح ملی كه در ستاد است و سطح استان كه در مراكز استان است و امیدواریم در سال ۹۷ بتوانیم خدمات را به سطح شهرستان و روستا برسانیم و در این شرایط می توانیم ادعا نماییم بیش از ۹۵ درصد مردم را تحت پوشش خدمات هواشناسی قرار داده ایم.
رئیس سازمان هواشناسی در پاسخ به پرسشی درباره زمان مناسب كشت بهاره امسال اظهار داشت: بخش كشاورزی در سازمان هواشناسی در دولت یازدهم و دوازدهم خیلی شكوفا شد. نشست هایی با معاونت های وزارت جهاد كشاورزی دارند و نظرات هواشناسی با وزارت جهاد تجمیع می گردد و آنجا زمان كشت بهاره تعیین خواهد شد.
وی در پاسخ به پرسشی درباره باروری ابرها هم اظهار داشت: پیشینه این مساله به ۷۰ سال پیش بر می گردد و در ایران هم پیش از انقلاب رخ داده است. كشورهای پیشرفته هم در این زمینه هم دانش تولید كرده اند و هم امكانات پیشرفته زمینی، هواپیما و موشك برای این كار دارند. آخرین مقاله ای كه من خواندم سال ۲۰۱۶ بود و قریب به اتفاق كارشناسان نظرشان بر نفی این روش است و معتقدند كه این روش جواب نمی دهد. نظر ما هم همین بوده است اما وزارت نیرو ادامه داده است و از ما هم هرگاه كمك خواسته كمك كرده ایم اما معتقدیم روش باروری ابرها برای تهیه آب و رفع بحران آب روش مناسبی نیست. از نظر آزمایشی این كار شدنی است اما راه حل عملیاتی تولید آب و رفع مشكل خشكسالی نیست.

1397/01/01
12:43:43
5.0 / 5
4899
تگهای خبر: آب , آلودگی , تولید , خشكسالی
این پست نت واش را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب نت واش
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۳
نت واش : کارواش اینترنتی

نت واش

کارواش در محل

کارواش netwash.ir - تمام حقوق سایت نت واش محفوظ است