رؤیت ماه کامل 21 خرداد در کمترین ارتفاع

رؤیت ماه کامل 21 خرداد در کمترین ارتفاع به گزارش نت واش، اصفهان مدرس و پژوهشگر نجوم اظهار داشت: ماه کامل 21 خرداد در کمترین ارتفاع خود ظاهر می شود، اما برخلاف برخی شایعات، ارتباطی با «ماه صورتی» ندارد.



عمران مرادی در گفت و گو با ایسنا اظهار داشت: در ایام اخیر، برخی رسانه ها و کاربران فضای مجازی با استناد به تقارن ماه کامل ۲۱ خرداد ۱۴۰۴ با عنوان «ماه صورتی»، مطالبی منتشر نموده اند که متاسفانه حاصل نوعی خلط مفهومی میان دو موضوع مستقل از یکدیگر است؛ یکی پدیده نجومی مربوط به کمترین ارتفاع ماه کامل در خرداد امسال و دیگری مفهومی فرهنگی با عنوان ماه صورتی که در فرهنگ بومی آمریکای شمالی شناخته شده است.

وی اضافه کرد: نخست باید تاکید کرد که ماه در هر ماه قمری یک دفعه به دور زمین می گردد، اما این گردش به سبب ماهیت بیضوی مدار ماه، تکراری بطورکامل مشابه نیست، یعنی حرکت مداری ماه نه از یک نقطه شروع می شود و نه دقیقاً به همان نقطه ختم می شود. در نتیجه، ارتفاع ماه کامل در آسمان نیز همیشه یکسان نیست. گاهی در اوج قرار دارد و گاهی در حضیض و این تفاوت موجب می شود که ماه کامل در بعضی زمان ها ارتفاع بالاتری در آسمان شب داشته باشد و در بعضی زمان ها، همچون در ۲۱ خرداد امسال (۱۴۰۴)، در حداقل ارتفاع خود نسبت به افق دیده شود.

این مدرس و پژوهشگر نجوم اضافه کرد: این پدیده که ماه کامل در پایین ترین نقطه از مسیر حرکتی اش در آسمان ظاهر می شود، هر ۱۸ سال و شش ماه یک دفعه تکرار می شود و آخرین بار در سال ۲۰۰۶ اتفاق افتاده بود. چنین پدیده ای، از دید علاقمندان و رصدگران حرفه ای آسمان شب، قابل مشاهده و اندازه گیری است، هرچند ممکنست برای عموم مردم به صورت محسوسی تفاوت ایجاد نکند، اما نکته مهم و مایه خلط بحث آنست که برخی این ماه کامل خرداد را با عنوان «ماه صورتی» معرفی کرده اند، حال آنکه این نام گذاری هیچ نوع مبنای نجومی یا علمی ندارد و فقط یک نام سنتی در فرهنگ بومیان آمریکای شمالی است.

مرادی افزود: بر طبق آن فرهنگ، نخستین ماه کامل فصل بهار که هم زمان با شکوفایی گل های صورتی رنگ وحشی(به ویژه در حوالی ماه آوریل و اوایل مه میلادی) دیده می شد، با عنوان «ماه صورتی» شناخته می شده است. بر این مبنا، ماه صورتی به طور معمول در بازه اواسط فروردین تا اواسط اردیبهشت(براساس تقویم شمسی) قرار می گیرد و هیچ ربطی به ماه کامل خرداد ندارد، یعنی ماه کامل ۲۱ خرداد نه از نظر نجومی دارای خاصیت صورتی رنگ بودن است و نه از نظر تاریخی و فرهنگی به عنوان ماه صورتی شناخته می شود. در همین فرهنگ ها، ماه کامل خرداد به طور معمول به عنوان ماه توت فرنگی شناخته می شود، چونکه این ماه مصادف با فصل برداشت توت فرنگی در شمال شرق آمریکای شمالی است. این نام نیز همچون ماه صورتی، فقط یک نام گذاری سنتی و کشاورزانه است و هیچ نوع تغییری در خاصیت های فیزیکی یا نوری ماه ایجاد نمی کند.

وی اضافه کرد: آن چه در ۲۱ خرداد ۱۴۰۴ رخ می دهد، یک پدیده مهم نجومی از نظر حداقل ارتفاع ماه کامل در آسمان است که از نظر علمی و نجومی شایان توجه است، اما اطلاق عنوان ماه صورتی به این ماه کامل، ناصحیح و برگرفته از سوءتفاهم یا ترجمه های نادقیق درباره ی ی نام گذاری های سنتی در فرهنگ های دیگر است.



پژوهشگر نجوم درباره ی نام گذاری ماه به این صورت بیان کرد: پدیده هایی مانند «ماه صورتی» یا «ماه خونین» از گذشته های دور در فرهنگ های گوناگون، خصوصاً در بین بومیان آمریکای شمالی، اقوام چینی و برخی تمدن های باستانی، بار معنایی، اسطوره ای و تقویمی داشته اند. این نام ها اغلب با چرخه های کشاورزی، شکار و زیست فصلی طبیعت در ارتباط بوده اند و بیش از آنکه معنایی نجومی داشته باشند، مفاهیمی نمادین و فرهنگی بوده اند. بطور مثال، ماه صورتی به طور معمول به زمانی اشاره دارد که گل های وحشی در طبیعت شکوفا می شوند؛ بدین سبب در فرهنگ ها و ادبیات سنتی، سمبلی مثبت و سرشار از زندگی تلقی شده است.

مرادی اضافه کرد: در فرهنگ های دیگر نیز نام هایی چون «ماه کاشت» یا «ماه شکار» رایج بوده است؛ ماه کاشت به زمانی اطلاق می شده که کشاورزان حتی شب ها زیر نور ماه به کاشت یا برداشت محصول می پرداختند، و ماه شکار نیز به طور معمول به شب های روشن پاییز، زمانی که امکان شکار زیر نور ماه فراهم بوده، نسبت داده می شده است. از نظر علمی، این نام گذاری ها هیچ اثری بر خاصیت های فیزیکی یا مداری ماه ندارند و جنبه نجومی خاصی را بیان نمی کنند، اما در عین حال، همین نام ها و نمادها که اغلب شاعرانه و اسطوره ای هستند، نقشی مهم در پیوند میان تجربه های زیسته انسان با پدیده های آسمانی ایفا کرده اند.

وی اظهار داشت: این ارتباط فرهنگی میان انسان و آسمان، که از گذشته های دور در ادبیات و هنر بازتاب یافته، هنوز هم می تواند نقطه شروع دل پذیری برای جذب علاقه عمومی به دانش، خصوصاً دانش ستاره شناسی باشد.




منبع:

1404/03/20
10:49:33
5.0 / 5
120
تگهای خبر: حرفه ای , كشاورزی
این پست نت واش را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب نت واش
نظرتان درباره ی این مطلب نت واش
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
نت واش : کارواش اینترنتی

پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

نت واش

کارواش در محل - نت واش: تمیزی خودرو در کمترین زمان ، آسودگی خاطر در هر مکان

کارواش netwash.ir - تمام حقوق سایت نت واش محفوظ است