مدیركل غله فارس توضیح داد:

وضعیت گندم، نان و آرد در شیراز

وضعیت گندم، نان و آرد در شیراز به گزارش نت واش، فارس به دنبال اجرای سیاست های جدید دولت در بحث گندم، آرد و نان و البته کالاهای استراتژیک، طی هفته های اخیر، مباحث و سئوالاتی در ارتباط با کیفیت نان، کاهش زمان فعالیت نانوایی ها و تشکیل صف های طولانی و... مشکلاتی برای نانوایان به وجود آمد، در جهت تشریح وضعیت فارس در ارتباط با گندم، آرد و نان، مدیرکل غله و خدمات بازرگانی فارس در یک کنفرانس خبری به سئوالات خبرنگاران پاسخ گفت.


مهدی جمالی یکشنبه ۱۱ تیر، در کنفرانس خبری که به میزبانی استانداری فارس برگزار شد، توضیح داد: وظیفه تأمین کالاهای اساسی، بخصوص گندم و آرد برعهده اداره کل غله بوده و شرکت خدمات بازرگانی در زمینه تأمین و حفظ ذخیره کالاهای استراتژیک و البته توزیع بر مبنای سیاست های کلان ملی، مسئولیت دارد.

افزایش ۲ برابری خرید در فارس
جمالی اظهار داشت: خوشبختانه و به لطف الهی و بارندگی های نسبتا خوب، میزان تولید گندم توسط کشاورزان فارس در سال زراعی گذشته، افزایش قابل توجهی داشته است، به نحوی که تا بامداد امروز، ۸۴۳ هزار تُن گندم از تولیدکنندگان با نرخ ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان خریداری و ذخیره شده است.
او با اشاره به اینکه حجم گندم خریداری شده در سال زراعی پیش از این، ۴۱۴ هزار تُن بود، اظهار داشت: با عنایت به این که فرایند برداشت گندم از مزارع فارس همچنان در محدوده میان بند این استان ادامه دارد و درحال حرکت به سمت شمال فارس هستیم، امیدواریم تا پایان برداشت، بیشتر از یک میلیون تُن گندم مازاد از کشاورزان خریداری شده باشد.

وضعیت پرداختی به گندم کاران فارس
جمالی ضمن اشاره به پرداخت ۷ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان به گندمکاران فارس و باقیماندن ۲۰۰۰ میلیارد تومان از مطالبات کشاورزان این استان، تصریح کرد: این پرداختی برپایه قیمت پایه سال قبل یعنی ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان محاسبه شده است و منتظر تصویب نرخ نهایی برای مشخص شدن این مطالبات هستیم.
مدیرکل غله فارس اظهار داشت: سال قبل و با عنایت به خشکسالی ها، شاهد کاهش قابل توجه در تولید گندم بودیم و بنابراین برای تأمین مازاد نیاز داخلی استان، ۱۵۰ هزارتُن گندم از بنادرجنوبی وارد شد. اما سال جاری، خوشبختانه نیاز استان از محل تولید گندمکاران به شکل کامل تأمین شده است.

واردات برنج
وی همینطور اظهار داشت: سال قبل و با هدف تأمین نیاز مصرف کنندگان بالغ بر ۳۵ هزار تن برنج وارد و با عنایت به سیاست های ستاد تنظیم بازار، حدود ۲۰ هزار تن آن در بازار توزیع شد.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی فارس اظهار داشت: سال جاری هم در بحث برنج، رویه سال قبل در پیش خواهد بود.

توسعه زیرساخت ها
جمالی تصریح کرد: از سال قبل بحث ایجاد و توسعه زیرساخت ها مد نظر قرار گرفته و در فارس مرمت و تعمیراساسی دو انبار کالاهای اساسی، اجرایی و کامل شده است.
او با اشاره به اینکه توسعه زیرساخت ها، منجر به آرامش بیشتر در تأمین و ذخیره کالاهای استراتژیک خواهد شد، اظهار داشت: امروز با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی در زیرساخت نگهداری گندم و تولید آرد، مشکل چندانی وجود ندارد.

نگاه ویژه دولت به نان
جمالی اظهار داشت: پس از اجرای سیاست های دولت برای مردمی سازی یارانه ها، مبحث بهبود روش های نظارتی برای تکمیل چرخه تولید و عرضه نان، مورد توجه قرار گرفت.
او با اشاره به اینکه تا پیش از این، خرید گندم و تولید و عرضه آرد، تحت سامانه انجام می شد، اظهار داشت: برای اصلاح این ساختار باید فروش نان هم در چارچوب یک سامانه تحت نظارت قرار می گرفت که وزارت اقتصاد و دارایی متولی طراحی این سامانه شد.
جمالی ضمن اشاره به نصب پوزهای هوشمند در فارس از سال گذشته، اظهار داشت: گام اول این برنامه تا اسفند سال قبل ادامه داشت و از ۲۳ اسفند ۱۴۰۱، گام بعدی شروع شد که در ارتباط با شناورسازی سهمیه آرد و متناسب سازی آن با عملکرد نانوایی ها بود.
او با یادآوری این که در این گام، سهمیه نانوایی ها متناسب با میانگین عرضه نان و توسط سامانه انجام شد، اظهار داشت: این طرح اشکالات فنی مختلفی داشت و فارس هم نخستین استانی بود که با هدایت استاندار، ایرادات را به سازمان های بالادستی برای اصلاح، گزارش داد.

شفاف سازی در مورد روش شناورسازی آرد
جمالی در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران در مورد ضرورت شفاف سازی بحث میزان سهمیه آرد و تناسب آن با حجم فروش نان، اظهار داشت: این شفاف سازی یک لزوم و اولویت به حساب می آید، اما مجری اصلی طرح وزارت اقتصاد و دارایی است.
او تصریح کرد که هر نانوایی باید آگاه باشد که در ازای فروش چه تعداد نان سامانه، تراکنش نامتعارف محاسبه نکرده و منجر به خطای سیستم نمی شود.
جمالی با اشاره به اینکه اداره کل غله یکی از اعضاء کارگروه گندم، آرد و نان به حساب می آید، اظهار داشت: در بحث نظارت بر عملکرد نانوایی ها، یک کارگروه در سطح ملی، استانی و شهرستانی، عهده دار مسئولیت بوده و عمده وظیفه بر دوش وزارت خانه های بهداشت، صمت، جهادکشاورزی و سازمان تعزیرات است.

کیفیت نان ارتباط آن با وزن چانه!
این مقام مسئول در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا، با قبول این که کیفیت نان در اغلب نانوایی های فارس، مطلوب نمی باشد، اظهار داشت: کیفیت نان تابعی از وزن چانه است؛ هرچه وزن چانه خمیر بیشتر باشد، کیفیت نان می تواند مطلوب تر شود.
او اظهار داشت: حالا ۶۳ درصد از واحدهای نانوایی لواش، ۱۸ درصد سنگک، ۷.۶ درصد فانتزی یا حجیم، ۵.۲ درصد تافتون و ۳.۷ درصد بربری است؛ ازاین رو اغلب خبازی ها نان با چانه سبک پخت می کنند که کیفیت آنها مطلوبیت مناسبی ندارد.

اصلاح قیمت راهکاری برای بهبود کیفیت
جمالی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا اظهار داشت: برای بهبود کیفیت نان یکی از راهکار ها، اصلاح قیمت نان است؛ اگر قیمت نان سنگک ریگی برای صاحب نانوایی، متناسب با هزینه ها و مقرون به صرفه باشد، تمایل به پخت این نوع از نان بیشتر خواهد شد.
او اظهار داشت: در کل کشور، سه استان تهران، قم و فارس، بیشترین تمایل به سمت نان سنگک را دارند، برای بهبود کیفیت نان هم باید به سمت اقتصادی شدن این نوع از نان برویم. چنین موضوعی البته از سیاست های مد نظر دولت می باشد.

فارس نخستین استان عرضه کننده نان کامل
مدیرکل غله فارس در ادامه اظهار داشت: برای نخستین بار در کشور، با حمایت و هدایت استاندار محترم، در فارس ۱۷ واحد نانوایی به پخت و عرضه نان کامل اختصاص یافت.
وی با اشاره به اینکه امکان وارد کردن نان لواش به این چرخه وجود ندارد، اظهار داشت: برای اجرایی شدن این طرح، یک خط تولید آرد سبوس دار به شکل آزمایشی بوجود آمد و اگر قرار بر افزایش تعداد این واحدهای خبازی باشد، باید زیرساخت تولید آرد مناسب هم ایجاد شود.

تلاش برای تأمین آرد با کیفیت
جمالی در پاسخ به یک سوال دیگر ایسنا، گندم ساخته شده در فارس را دارای خصوصیت های متفاوت دانست و اظهار داشت: گندم تولیدی در جنوب، میانه و شمال فارس دارای تفاوت هایی بوده و آرد حاصل از آن هم متفاوت می باشد.
او افزود: برای آنکه آرد با کیفیتی تولید و عرضه گردد، مخلوطی از گندم خریداری شده در کل فارس، در اختیار کارخانه آرد قرار می گیرد.
جمالی در عین حال تصریح کرد که همه نانوایی ها، اختیار نسبی برای انتخاب کارخانه تأمین کننده آرد خویش را دارند و می توانند از بین ۱۷ کارخانه یکی را برگزینند و البته اگر کیفیت آرد عرضه شده به آنان مناسب نباشد، از مسیرهای قانونی قادر به پیگیری خواهند بود.
مدیرکل غله فارس تصریح کرد که کیفیت آرد ساخته شده توسط کارخانه ها به شکل مستمر سنجیده می شود و اگر یک واحد، محصولی باکیفیت پائین تر از استاندارد تولید نماید، امتیاز خویش را از دست خواهد داد.

ذخیره استراتژیک کالای اساسی
جمالی در پاسخ به پرسش ایسنا، اظهار داشت: شرکت خدمات بازرگانی عهده دار مسئولیت تأمین و حفظ ذخیره استراتژیک کالاهای اساسی، نظیر شکر است و در توزیع آن سیاستگزار و تصمیم گیر نیست.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی فارس افزود: ما برپایه سیاست های ستاد تنظیم بازار، شکر خام را تأمین کرده در اختیار کارخانه ها قرار می دهیم و شکر تصفیه شده تحویل گرفته و انبار می نماییم.
جمالی اظهار داشت: توزیع این کالا، برپایه سیاست و ابلاغ ستاد تنظیم بازار صورت می گیرد و این اداره کل اختیاری در بحث توزیع و تعیین میزان آن ندارد.

تنها ۵ درصد قیمت آرد از نانوا دریافت می شود
ایشان در ادامه توضیحات خود پیرامون وضعیت نان در فارس، اظهار داشت: نانوایی ها تنها ۵ درصد کل قیمت تمام شده آرد را پرداخت می کنند و ۹۵ درصد آن یارانه است.
جمالی با تصریح این که از کیفیت نان لواش رضایتی وجود ندارد و باید به سمت تغییر این نوع نان حرکت نماییم، در مورد نارضایتی نانواها از میزان دستمزدها، اظهار داشت: پائین بودن دستمزد کارگران خبازی ها را قبول داریم.
وی افزود: طی سه سال قبل قیمت نان تغییری نکرده و به تبع آن میزان دستمزد کارگران نانوایی ها، باوجود سخت و طاقت فرسا بودن این حرفه افزایشی نداشته است؛ امیدواریم که با همسان سازی قیمت نان، دستمزد افزایش یابد.

دلیل کاهش ساعت پخت نانوایی ها در فارس
جمالی با اشاره به اینکه سامانه جدید، خطاهای ۱۲ گانه برای نانوایی تعریف کرده است، اظهار داشت: هر یک از این خطاها منجر به کاهش سهمیه آرد نانوایی و به تناسب آن کاهش زمان فعالیت خواهد شد.
مدیرکل غله فارس در عین حال تصریح کرد: در استان فارس بخشی از سهمیه کاسته شده در ارتباط با بهمن سال قبل عودت داده شده و بخشی هم امروز یعنی یازدهم تیرماه، بازگشت داده خواهد شد.
جمالی اضافه کرد که میزان سهمیه عودت داده شده آرد به خبازی ها در شهرستان های فارس به ۱۰۰ درصد میزان کسری بالغ شده و در بعضی واحدها هم کمتر بوده است.

برنامه برای ممیزی توزیع آرد
مدیرکل غله فارس همینطور از برنامه ریزی برای ممیزی دریافت کنندگان سهمیه آرد در جامعه عشایر هم اطلاع داد و تصریح کرد که آرد باید به خانوارهای کوچ رو تعلق بگیرد.
جمالی ضمن اشاره به این که سهم خرید نان توسط شهروندان بیگانه بسیار زیاد است، اظهار داشت: قیمت هر یک کیلو نان لواش، حدود ۲۸۰۰ تومان است و خرید مقادیر زیاد این نان توسط بعضی از اتباع برای مصارف غیرانسانی است.
این مقام مسئول تصریح کرد که کوشش برای ساماندهی و رفع این مشکل هم با اقدامات مدیریتی و نظارتی، استمرار دارد.




منبع:

1402/04/12
07:26:07
5.0 / 5
386
تگهای خبر: بازار , بازرگانی , بهداشت , تولید
این پست نت واش را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب نت واش
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
نت واش : کارواش اینترنتی

نت واش

کارواش در محل

کارواش netwash.ir - تمام حقوق سایت نت واش محفوظ است