گزارش میدانی نت واش،

از بازار برنج چه خبر؟

از بازار برنج چه خبر؟ نت واش: خراسان رضوی قیمت برنج طی سال جاری نوسانات زیادی را تجربه کرده است، بطوریکه قیمت هرکیلو برنج ایرانی در بازار تا 96 هزار تومان و قیمت برنج پاکستانی نیز به 32 هزار تومان رسیده است. بااینکه مدتی است که وزارت جهاد کشاورزی، قیمت مصوب برنج را اعلام نموده و این محصول در لیست اقلام مشمول قیمت گذاری دستوری قرار گرفته است، اما بازار برنج همچنان با التهاب روبه رو است.



هم حالا ترجیح مصرف کنندگان ایرانی خرید برنج های بی کیفیت اما ارزان وارداتی است. این در حالیست که مسئولین امر از واردات برنج باکیفیت به میزان کافی، تشدید نظارت ها بر بازار و عرضه مستقیم برنج ایرانی سخن می گویند. به همین دلیل و بعد از اعلام قیمت مصوب انواع برنج به بررسی میدانی شرایط عرضه و قیمت این محصول پرداخته ایم.

خریداران به خرید برنج های وارداتی همچون برنج پاکستانی و هندی رغبت دارند

یکی از فروشنده ها در منطقه مصلی مشهد به خبرنگار ایسنا می گوید: در ابتدای فصل پاییز برنج ایرانی کیلویی ۵۰ هزار تومان بود، اما اکنون میانگین قیمت اعلام شده برنج ایرانی به عمده فروشی ها کیلویی ۸۳ هزار تومان است. همین طور استقبال و تقاضای مردم از برنج ایرانی کاهش پیدا کرده و رغبت آنها به سمت خرید برنج های وارداتی همچون برنج پاکستانی و هندی است.

وی ادامه می دهد: اکنون برنج پاکستانی درجه یک در بازار کیلویی ۲۹ هزار تومان و برنج هندی کیلویی ۲۸ هزار تومان است. همین طور تعدادی از شالیکاران در شمال محصول ضعیفی را تولید و عرضه می کنند که این مساله بازتاب خوبی در بازار ندارد.

در فروشگاه دیگیری جویای قیمت انواع برنج می شویم. فروشنده عنوان می کند: هم اکنون قیمت برنج هاشمی کیلویی ۶۸ هزار تومان، هاشمی کشت دو کیلویی ۷۸ هزار تومان و برنج سرلاشه کیلویی ۴۸ هزار تومان است. همین طور برنج هندی نیز کیلویی ۲۷ هزار تومان است.

فروشنده میانسالی با اشاره به این که متاسفانه قیمت برنج ثبات ندارد، می گوید: هم اکنون برنج ایرانی در بازار کیلویی ۷۴ تا ۸۸ هزار تومان به فروش می رسد. همین طور طی صحبتی که با اتحادیه صنف برنج فروشان مشهد داشتم برنج کاران شمالی قیمت محصول خودرا گران اعلام می کنند.

وی ادامه می دهد: روند قیمت گذاری برنج به این صورت است که قیمت برنج فرآوری شده در شمال حدود ۷۳ هزار تومان است که بعد از انتقال به مشهد و با حسب هزینه های حمل و نقل بنکدار آنرا با قیمت کیلویی ۷۴ هزار تومان خریداری می کند. بدین سبب با حسب ۳درصد سود عمده فروشان و ۱۰درصد سود خرده فروشان این برنج در مغازه های خرده فروشی سطح شهر با قیمت کیلویی ۸۴ هزار تومان فروخته می شود.

این فروشنده عنوان می کند: طبق تازه ترین مصوبه جهاد کشاورزی بالاترین قیمت برای برنج طارم ایرانی در محل خرده فروشی ۶۵ هزار تومان اعلام گردید. همین طور عمده فروشان موظف می باشند با بیان قیمت‎ های جدید این برنج را کیلویی ۵۸ هزار و ۵۰۰ تومان به فروش برسانند. بدین سبب قیمت برنج ایرانی باید حدود ۱۸ هزار تومان کاهش پیدا کند.



بازار کشش قیمت های برنج را ندارد

وی اضافه می کند: بیشتر خرده فروشان ناچارند به سبب کمبود نقدینگی در بازار از ۱۰درصد سود فروش خود صرف نظر کنند برای اینکه بازار کشش این قیمت ها را ندارد.

در فروشگاه دیگری گونی های برنج وارداتی روی هم انباشته شده است. فروشنده بیان می کند: قیمت برنج ایرانی امسال افزایش شایان توجهی داشته بطوریکه این برنج در بعضی خرده فروشی ها یا فروشگاه های سطح شهر به کیلویی ۹۶ هزار تومان نیز رسیده است. هم اکنون باتوجه به گران بودن قیمت برنج ایرانی هیچ نوعی از این برنج را خریداری نمی کنم برای اینکه متضرر خواهم شد.

وی ادامه می دهد: برنج پاکستانی به نسبت تورم قیمت مناسبی دارد. عمده این برنج دارای سه درجه کیفیت است. قیمت برنج دانه بلند و ممتاز پاکستانی حدود ۳۲ هزار تومان، درجه یک حدود ۲۹ هزار تومان و درجه دو ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومان است.

فروشنده دیگری با بیان قیمت ‎ها عنوان می کند: اکنون قیمت هرکیلو برنج فجر ۵۴ هزار تومان، طارم کیلویی ۸۵ هزار تومان، برنج دوبار کشت اردشیر ۹۴ هزار تومان، دهقان کیلویی ۸۷ هزار و ۵۰۰ تومان و برنج نیم دانه کیلویی ۳۱ هزار و ۵۰۰ تومان است.

وی می گوید: حدود یک ماه پیش برنج کشت شده در شهرستان درگز کیلویی ۴۸ هزار تومان فروخته می شد، اما همین برنج در هفته گذشته به کیلویی ۷۵ هزار تومان رسید.

در خرده فروشی های سطح شهر چه می گذرد؟

در یک فروشگاه زنجیره ای عرضه مواد غذایی در بلوار معلم قیمت هر کیسه ۵ کیلوگرمی برنج شیرودی ۳۱۶ هزار تومان و هر کیسه ۱۰ کیلوگرمی برنج پاکستانی درجه یک ۳۰۰ هزار تومان است. فروشنده می گوید: این قیمت ها خرید قبلی ما است و در بار جدید افزایش قیمت خواهیم داشت. همین طور تقاضای مردم کاهش محسوسی پیدا کرده است.

فروشنده دیگری عنوان می کند: قیمت هرکیلو برنج شیرودی ۵۰ هزار تومان، برنج فجر ۵۷ هزار تومان، برنج هاشمی ۷۵ هزار تومان و برنج کشت دوم ۸۰ هزار تومان است. مردم بیشتر به دنبال خرید برنج های خارجی با قیمت مناسب هستند.



برنج داخلی افزایش ۷۰ درصدی قیمت را تجربه کرده است

حمید جنتی، معاون توسعه تجاری و صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی بتازگی در گفت و گو با ایسنا درباب گرانی برنج اظهار نمود: برمبنای بررسی های صورت گرفته از مهر ماه سال قبل تا بهمن ماه سال جاری قیمت برنج داخلی حدود ۷۰ درصد افزایش و همین طور از مهر ماه سال ۹۹ تا مهرماه سال جاری انواع برنج خارجی بین ۱۵ تا ۲۵ درصد بسته به نوع برنج افزایش قیمت داشته است. خشکسالی تا حدودی و بصورت جزئی در استانهای تولیدکننده برنج سبب افزایش قیمت شده است اما بخش دیگر از افزایش قیمت برنج ممکنست به سبب سودجویی تعدادی از افراد باشد.

معاون توسعه تجاری و صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به اقدامات صورت گرفته در خراسان رضوی برای کنترل افزایش قیمت برنج عنوان کرد: میزان نیاز به این محصول در سطح کشور سالیانه ۲ میلیون و ۸۰۰ تن بوده که بخش کمی از این مقدار یعنی ۳۰۰ هزارتن مربوط به بخش صنف و صنعت است. همین طور از این مقدار حدودا یک ونیم میلیون تن وارداتی بوده و بقیه تولید داخل است.

جنتی درباره نیاز سالیانه خراسان رضوی به برنج افزود: این نیاز چیزی حدود ۲۵۰ هزار تن در طول سال است. در استان سالیانه ۵۴۰۰ تن برنج تولید می شود و بقیه نیاز خراسان رضوی به این محصول از خارج از استان تهیه می شود. ۱۰ درصد برنجی که به استان وارد می شود بوسیله تولید داخلی کشور تامین و ۹۰ درصد باقی مانده برنج خارجی و بیشتر از نوع برنج پاکستانی است.

وی با اشاره به انواع برنج داخلی همچون برنج هاشمی، فجر، دم سیاه معمولی و... بیان می کند: انواع برنج داخلی بسته به نوع کیفیت قیمت های متفاوتی دارند که از کمترین رقم یعنی ۳۳ هزارتومان تا بیش از ۹۰ هزار تومان هم اکنون به فروش می رسد. اکنون ذخایر برنج استان در بخش دولتی و بخش خصوصی کافی بوده و کمبودی از نظر برنج در استان وجود ندارد.

جنتی در مورد تغییرات قیمتی انواع برنج اظهار داشت: برمبنای بررسی های صورت گرفته از مهر ماه سال قبل تا مهر سال جاری قیمت برنج داخلی حدود ۵۵ درصد افزایش داشته و همین طور از مهر ماه سال جاری تا بهمن ماه نیز در برنج داخلی بیش از ۱۵ درصد افزایش قیمت مشاهده می شود.

وی ادامه می دهد: طی یک ماه گذشته تعداد بازرسی های انجام شده در زمینه خوار و بار و برنج توسط سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی ۱۷۰۰ مورد و تعداد پرونده های تشکیل شده دراین زمینه حدود ۹۰ مورد بوده است.

معاون توسعه تجاری و صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به اقدامات صورت گرفته برای کنترل التهاب در بازار برنج بیان کرد: سازمان جهاد کشاورزی استان نظارت و بازرسی در واحدهای عمده فروشی برنج، انبارها و اتحادیه های مربوطه را افزایش داده و به این واحدها نیز اعلام شده تا نسبت به عرضه بیشتر برنج در استان اقدام نمایند.



عمده دلیل افزایش قیمت برنج ایرانی کاهش تولید بود

در ادامه به سراغ سید حسینعلی شرف زاده، رییس اتحادیه صنف عمده فروشان مواد غذایی مشهد رفتیم. وی درباب قیمت انواع برنج در بازار بیان می کند: اکنون قیمت هرکیلو برنج ایرانی درجه یک فجر ۵۵ هزار تومان و برنج شیرودی بین ۵۳ الی ۵۵ هزار تومان است. همین طور قیمت هرکیلو برنج هندی درجه یک ۲۶ تا ۲۸ هزار تومان، برنج پاکستانی درجه یک بین ۲۸ تا ۲۹ هزار تومان و برنج پاکستانی درجه دو ۲۰ هزار تومان است.

کاهش ۴۰ درصدی تولید برنج ایرانی در سال جاری/کمبودی در عرضه برنج نداریم

رئیس اتحادیه صنف عمده فروشان مواد غذایی مشهد با اشاره به دلیلهای افزایش قیمت برنج طی چند ماه اخیر خاطرنشان می کند: طی سه ماهه ابتدایی سال جاری برنج ایرانی بیش از ۶۰ درصد افزایش را تجربه نمود اما عمده دلیل این افزایش قیمت طی چند ماه اخیر کاهش ۴۰ درصدی تولید این نوع برنج بود. هم اکنون به سبب واردات برنج خارجی و توزیع آن در بازار کمبودی در عرضه برنج نداریم.

شرف زاده تصریح می کند: همین طور قیمت برنج های وارداتی نیز به سبب مالیات بر ارزش افزوده و نوسانات قیمت ارز ۱۰ درصد افزایش داشته است.

تقاضا برای خرید برنج کاهش پیدا کرده است

وی با پیش بینی آینده قیمت ها در بازار می گوید: هم اکنون بازار برنج ثبات داشته و انواع برنج به حد کافی عرضه می شود، اما تقاضا برای خرید برنج کاهش پیدا کرده است. همین طور بعید بنظر می رسد که در آینده افزایش قیمتی در بازار برنج ایرانی داشته باشیم.

به طور کلی امسال قیمت برنج به ویژه برنج ایرانی به دلیلهای مختلفی همچون خشکسالی، کاهش تولید و..... بالا رفته است بطوریکه به دنبال افزایش قیمت برنج در مدت اخیر آمار رسمی مرکز آمار ایران از گران شدن این کالا تا بیش از ۹۵ درصد حکایت دارد. بااینکه دولت در امتداد ایجاد ثبات در بازار برنج و برای کاهش التهاب بازار واردات برنج به کشور، عرضه اینترنتی و افزایش نظارت را در پیش گرفته است، اما هنوز اتفاقی در بازار برنج نیفتاده و گرانی این محصول در بازار حاکم است.

گزارش از اسماء عرب و فاطمه سادات سید موسوی




1400/12/15
10:08:55
5.0 / 5
735
تگهای خبر: بازار , تجاری , تولید , خشكسالی
این پست نت واش را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب نت واش
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
نت واش : کارواش اینترنتی

نت واش

کارواش در محل

کارواش netwash.ir - تمام حقوق سایت نت واش محفوظ است